Meteoria ja muuttolinnut -koulutus 22.4

Elämysten Vaasa järjesti jälleen merelliseen Vaasaan liittyvän koulutuksen. Tänä vuonna oli vuorossa Meteoria, joka kuuluu vuosiluokkien 3,6 ja 8 KOPSin yhdeksi mahdollisista paikoista, joissa vierailla oppilaiden kanssa. 

Meteoria-osuudessa meillä oli kaksi opasta. Opetusladossa Matts Andersén kertoi meteoriittianimaation avulla siitä mitä n. 520 miljoonaa vuotta sitten paikalla oli tapahtunut. Animaation avulla näimme myös miten maankohoaminen on tapahtunut vuosisatojen saatossa ja myös pitkälle tulevaisuuteen siitä miten Merenkurkku muuttuu vähitellen maa-alueiksi. Näimme myös erilaisia meteoriitteja sekä fossiileja. Mielenkiintoista on, että Söderfjärdenin ympäristöstä voidaan edelleen löytää erilaisia merkkejä meteoriitin putoamisesta paikalle.Meteoriihessä eli päänäyttelyssä meillä toimi oppaana Henrik Fågelberg, joka näytti multimediaesityksen, valokuvia ja maalauksia alueesta, sekä kertoi Söderfjärdenin historian eri vaiheista aina kraaterista, merenlahdeksi ja siitä veden pumppaamisen avulla viljaviksi pelloiksi ja lintujen levähdyspaikaksi mm. valotaulujen avulla.


Lisätietoja ja varauksia voi tehdä meteoriiheenhttps://meteoria.fi/fi Lisäksi Meteoriihen tiloissa toimii myös Tähtitieteellinen yhdistys Vaasan Andromeda, joka järjestää näytöksiä observatoriossa tilauksesta. 


Pihalla oppaanamme toimi Ari Lähteenpää, joka kertoi muuttolinnuista. Ari kertoi miten muuttolinnut saapuvat Suomeen, missä järjestyksessä ja minne ne saapuvat ja mihin suuntaan ne saattavat jatkaa vielä matkaansa. Suurin mm. hanhien muutto oli mennyt jo ohi Söderfjärdenin kuivumisen vuoksi -pari viikkoa aikaisemmin pelloilla oli ollut kuin suuria järviä, jossa viihtyivät hanhien lisäksi, useat eri sorsalajit sekä kahlaajiakin. Suurin muutto mm. kurjilla tapahtuu syksyllä elokuun lopusta alkaen ja Söderfjärdenillä onkin laskettu yli 10000 kurjen kokoontumisia. Lähteenpää on mukana laskemassa vuosittain muuttoa. Muuttoa voi seurata mm. https://www.tiira.fi -palvelusta. Birdlifen 100 lintulajia -haaste sekä Korona-aika ovat vauhdittaneet luonto- ja lintuharrastamista. Kiikaroimme ja katsoimme kaukoputkilla pelloille ja taivaalle ja näimme mm. piekanoja, merikotkan, tuulihaukan ja niittykirvisen.Katso vielä: Egenlandin matkakohteet, Söderfjärden -Suomen kaunein kraateri

Sekä: Strömsö, pesä pääskysille ja akvarellimaalausta, jossa Strömsö lähtee Merenkurkun luonnonperintökohteeseen Ari Lähteenpään kanssa.

Tuhannet kiitokset oppaille ja näillä eväillä meillä on taas uutta annettavaa myös oppilaillemme!


Teksti ja kuvat: Mervi Wahlroos


Kommentit