Opettajat talvisessa metsässä koulutuksessa

Elämysten Vaasa -työryhmä järjesti tällä kertaa opettajille koulutuksen talvisessa metsässä. Työryhmämme sai koulutuksen pitäjäksi jälleen Kvarkens Naturskolasta huikean hyvän luontokouluttajan Maria Svensin. 

Toivoimme tietenkin, että koulutuksemme aikana sää olisi oikein luminen ja talvisen oloinen, mutta tänä vuonna talvi ei oikein tainnut tullakaan ja tiistaina 11.2 olimme havaitsevinamme jo kevään merkkejä. Saimme kuitenkin tehtyä talvisiakin tehtäviä Huutoniemen koulun viereisessä metsikössä. Saimme jopa mitattua lumen paksuutta ja arvioimme sen laatua www.talviseuranta.fi  -sivustolle.

Muutaman tunnin ulkosalla olon jälkeen menimme Huutoniemen koululle, jonne työryhmämme Huutoniemen koulun opettajat Anne Viitasalo sekä Janette Westerlund olivat järjestäneet esittelyä heidän käyttämistään materiaaleista ja söimme hyvällä ruokahalulla työryhmän järjestämiä eväitä ulkonareippailun jälkeen. Myös muutama muu opettaja esitteli mielellään omia käytössä olevia luontomateriaalejaan ja jakoi vinkkejä. Teimme vielä muutaman tehtävän luokkahuoneessakin. 

Näitä vinkkejä voitte vapaasti käyttää omassa opetuksessanne ja myös lapset nauttivat ulkona olemisesta meidän aikuisten lisäksi!

Kuva 1. Etsitään pienryhmissä mahdollisimman monta puulajia, kerrataan näkemäämme ja oppimaamme

Kuva 2. Vahan katselua luupilla neulasten pinnalta. Lisäksi keksimme luovia nimiä ympärillämme oleville kuusille.

Kuva 3. Välillä juostaan polttopalloa erilaisissa rooleissa. Etsimme myös omaa ryhmäämme lintujen ääniä matkimalla.

Kuva 4. Talviseurantaa: Lumikuorman mittaaminen, lumen syvyys, lumipeite, maanpinnan jäätyminen

Kuva 5.  Lumihiutaleleikki: Yksi opettaja pölyhiukkaseksi  ja tämän ympärille tarttuu kuusi vapaasti leijailevaa vesimolekyyliä.

Kuva 6. Taivassilmän (peilin) avulla katsellaan toisesta perspektiivistä maailmaa.

Kuva 7. Kuusitiaisleikissä pääsimme piilottamaan mahdollisimman paljon auringonkukansiemeniä ja etsimään ne taas piiloista. 

Kuva 8. Siemenien laskemista

kuva 9. jäägraffitin tekoa vasaralla jäisellä Huutoniemen koulun pihalla

kuva 10. Talventörröttäjien keruuta paluumatkalla ja siemenien katselua  mikroskoopilla tai luupilla: Easi-scope wifi, Lumagny ja Keeploop.  Mitkä ovat siementen erilaiset levitysstrategiat?


Suuret kiitokset Maria Svensille koulutuksen pitämisestä!

Teksti ja kuvat: Mervi Wahlroos

Kommentit