Magia Española -konsertin kenraaliharjoitus 24.10

Ketterä klarinetti ja Espanjan taika

Kuva 1. Eneko Iriarte Velasco

Vaasan kaupunginorkesteri, kaupungintalon juhlasali (3. krs), to 24.10. klo 11 – n. klo 14
Vaasan kaupunginorkesteri toivottaa koululaisryhmät tervetulleiksi Magia Española -konserttinsa kenraaliharjoitukseen. Harjoitus pidetään torstaina 24.10. klo 11.00 alkaen Vaasan kaupungintalon juhlasalissa. Suosittelemme saapumista n. 10–15 minuuttia ennen harjoituksen alkua. Voisitteko ilmoittaa ryhmänne osoitteeseen jaakko.kortesharju@vaasa.fi (ryhmän koko: oppilaat ja aikuiset, ikähaarukka ja muut mahdolliset tiedot ja toivomukset). Jos teillä olisi tarve saapua kesken harjoituksen (kesto n. 2–3 tuntia), olkaa hyvät ja mainitkaa siitä erikseen.

Salissa on käytettävissä vajaat 350 paikkaa, ja täytämme salin ilmoittautumisjärjestyksessä. Kaupungintalon juhlasaliin pääsee kokonaan käyttämättä portaita, mutta pyydän kuitenkin, että mainitsette varmuuden vuoksi saavutettavuustarpeista etukäteen. Kiitos!


Ohjelman esittely

Valoisa ja riemastuttavan ketterä Weberin klarinettikonsertto on tyyliltään varsinaisen ”klassismin” ja 1800-luvun ”romantiikan” välimaastossa. Juuri noihin aikoihin Vaasan kaupunginorkesterin kokoiset orkesterit olivat tyypillisiä, joten Weberin ajan musiikki (myöhäinen Mozart; Beethoven, Schubert, Mendelssohn) on vielä nykyäänkin tällaisten orkesterien ohjelmiston perusta. Soolon soittaa oma virtuoosimme, baskilais-vaasalainen Eneko Iriarte Velasco.

Konserton ympärille on koottu valikoima espanjalaisia tunnelmia eri aikakausilta: Weberiäkin keveämpi on ”Espanjan Mozartin” Juan Crisóstomo Arriagan 14-vuotiaana säveltämän oopperan ”Los esclavos felices” alkusoitto (suurin osa muusta oopperasta onkin aikojen saatossa kadonnut). Romantikko Albéniz tunnetaan parhaiten pianolla tai kitaralla esitetyistä kansallisista tunnelmakuvistaan, joista tähän konserttiin on valittu yksi jousiorkesterisovituksena.

Konsertin espanjalaisen osuuden kova ydin on Manuel de Fallan balettimusiikki El amor brujo (Noiduttu rakkaus), dramaattinen tarina rakkaudesta, petoksesta ja taikuudesta. (Onneksi aihe ei ole aivan niin pelottava musiikin keinoin kerrottuna!) Sävellyksenä El amor brujo murtautuu romanttisesta tyylistä aika ajoin rajumpiin, maagisten rituaalien sävyihin, joista ei tiedä, ovatko ne uutta vai vanhaa… Unkarilaisen Béla Kovácsin pienessä kunnianosoituksessa de Fallalle säestämätön klarinetti leikittelee illan espanjalaisilla tunnelmilla kuin muistellen mitä tulikaan kuultua.

Avaa konsertin ohjelma tästä


Kommentit