Merellinen koulutus Finnhaminassa 9.5.2019

Kuva 1. Ajo-ohje
Elämysten Vaasa järjesti jälleen merellisen koulutuksen opettajille maailmanperintökohteessa 9.5.2019. Tällä kertaa kouluttajina toimivat maailmanperintöoppaat Mirjam Silvén sekä Jukka Rautio ja koulutus järjestettiin aivan uudessa kohteessa eli Finnhaminassa. Tämä reitti sopii erityisesti hieman isommille oppilaille reittiprofiililtaan eli ei aivan alakoulun ensimmäisille luokille.


Kuva 2. Reittikartta 2,5km/suunta. Pysäköintipaikka kalasatamassa, reitti merkattu katkoviivalla sekä punaisilla merkeillä. Ryssugnar, muistomerkki ja kalastajatupa merkattu reitin varrelle.

Kuva 3. Björköbyn kalasatamassa
Reitin lähtöpiste on lähellä Svedjehamnia eli autolla ajetaan Svedjehamniin, mutta ennen satamaa käännytään oikealle Vikarskatintielle ja ajetaan muutaman kilometrin pätkä hiekkatietä aina Björköbyn kalasatamaan. Reitti on yhteen suuntaan n. 2,5km ja lähtö on hiekkatien lopusta opastettu luontopolkukyltillä. Reitin varrella on puissa punaisia täpliä, joita seuraamalla pääsee aina Finnhamnin kääntöpaikalle ja nuotiolle eli kalastajatuvalle saakka. 

Kuva 4. Oppaat Mirjam ja Jukka ohjeistavat mm. mitä luontoretkillä tulisi ottaa huomioon aina ensiapulaukusta vinkkeihin siitä miten luonnossa liikutaan ja kuljetaan oppilaiden kanssa.

Finnhamnissa sijaitsee kalastajatupa vessoineen. Puut ja paperit täytyy kuitenkin tuoda itse mukana. Ja muistetaan, että kaikki minkä on tuonut mukanaan niin lähtee myös takaisin, sillä luontoon ei saa jättää roskia!
Kuva 5. Kalastajatupa


Kuva 6. Kalastajatupa sisältä


Kuva 7. Vessajono


Kuva 8. Nuotiolla paistamassa makkaraa ja syömässä hedelmiä ja keksejä, jotka työryhmämme merellinen vastaava Anne oli hankkinut. Kunnon retkeen kuuluu kunnon eväät!
Reitin varrella näkee monia mielenkiintoisia asioita. Kuulimme oppailta seudun historiasta sekä maankohoamisesta, teimme tehtäviä ja koimme mukavia elämyksiä luonnossa. Näitä asioita aiomme taas jakaa oppilaillemme:
Kuva 9. Mirjam jakaa kortteja, joiden kautta tutustuimme omaan luonne-eläimeemme ja saimme pohdittavaa kävelyn ajaksi.
Kuva 10. Mirjam kertoo fladoista ja kluuveista sekä maankohoamisesta ja teettää aistitehtävän: silmät kiinni ja aistitaan ympäristöä mm. kuunnellen ja haistellen.


Kuva 11. Ritgrundin majakka näkyy reitin varrella ja polun varrelta löytyy tietoa ja tehtävä majakasta

Kuva 12. Myrsky oli kaatanut reitin varrelle monia puita
Kuva 13. Reitin puolessavälissä oli mielenkiintoisia kivikasoja, joiden alla oli aukko. Kasat on merkitty kyltillä, jossa lukee Ryssugnar. Näiden sanotaan Jukan mukaan olleen venäläisten uuneja, jossa he ovat paistaneet mm. leipää.

Kuva 14. Reitin puolivälin jälkeen oli mielenkiintoinen alue, joka muistutti jäkälineen sekä kivineen lapin seutuja

Kuva 15. Mirjam kertoo tarinoita mm. alueella tapahtuneista haaksirikoista.

Kuva 16. Paikalla oli myös muistomerkki merellä hukkuneille. Meri voi siis olla hyvinkin julma, mutta tänään koulutukseen osallistujille sää osoitti suosiotaan sillä aurinko paistoi, oli tyyntä ja lämpötilakin +12°C. Voiko olla upeampaa!


KIITOS KOULUTTAJILLE, OSALLISTUJILLE ja järjestäjillekin! Palautettakin jo saimme, että tällaisen voisi järjestää vaikkapa vesonakin!

Kommentit