Liikunnallinen maailmanperintökoulutus opettajille


Liikunnallisuutta, toiminnallisuutta sekä maailmanperintöä
Kuva 1. Näkymä Saltkaret näkötornista.

Keskiviikkona 9.5.2018 yli 40 opettajaa kävi kouluttautumassa Svedjehamnissa maailmanperintökohteeseen. Maailmanperintökohteeseen tutustuminen kuuluu osana Vaasan koulujen opetussuunnitelmaan.  UNESCO:n maailmanperintökomitea päätti heinäkuussa 2006 hyväksyä Merenkurkun saariston maailmanperintöluetteloon Ruotsin Korkean Rannikon kanssa. Merenkurkku on Suomen ensimmäinen luonnonperintökohde.


Kuva 2. Näkötornissa

Kuva 3. Merikotkakin kaarteli sinisellä taivaalla

Elämysten Vaasa -työryhmä sekä Liikkuva koulu -työryhmä yhdistivät voimavaransa sekä järjestivät opettajille koulutuksen. Kouluttajina toimivat maailmanperintöopas Vesa Heinonen http://www.merenkurkku.fi/koe-merenkurkku/aktiviteetit/maailmanperintooppaat/ sekä Maria Svens Kvarkens Naturskolasta https://naturochmiljo.fi/malgrupper/larare/kvarkens_naturskola/
Kuva 4. Sää oli mitä parhain ja eväitähän kuuluu joka luontoretkellä olla. Näkötornin vieressä on huippuhyvä uusi nuotiopaikka.

Teemana koulutuksessa oli liikunnallisuus, toiminnallisuus sekä maailmanperintökohde.  Vesa kertoi maailmanperintökohteesta ja siitä  miten jääkausi synnytti De Geer -moreenit. Saimme kuulla myös mm. alueen kasvillisuudesta, linnustosta, kivilajeista, maankohoamisesta, kluuveista ja fladoista sekä alueen menneisyydestä ja tulevaisuudesta.


Kuva 5. Vesa Heinonen kertoo jääkaudesta sekä moreenien synnystä

Maria Svens taas opasti erilaisia toiminnallisia tehtäviä, miten voi oppilaiden kanssa tutustua alueen luontoon. Muodostimme erilaisia ryhmiä, joissa tutustuimme sekä toisiimme, että myös leikein ja pienen kisailun merkeissä linnustoon, kaloihin, kasveihin jne. Tarkoituksena oli saada tietoa ja taitoa opettajille siirtää oppimaansa suoraan opetukseen.  Moni kouluista  ja luokistahan  on tänäkin keväänä lähdössä tutustumaan maailmanperintökohteeseen, joko Svedjehamniin tai Sommaröön.Täytyy sanoa että empä olisi aiemmin tiennyt että merestä löytyy sellainenkin levälaji kuin pikkuhauru tai  että vesieliöihin voi tutustua näppärästi tietenkin vesikiikareilla. 
Kuva 6. Maria Svens opastaa toiminnalliseen oppimiseen luonnossa.
Kuva 8. Lintujen bongausta kaukoputkella
Kuva 7. Nauhat  tehtävää varten
Kuva 9. Vedenalaista elämää tutkimassa vesikiikareilla


Hyviä toiminnallisia hetkiä luokille maailmanperintökohteessa ja kiitos oppaille hyvästä koulutuksesta!

Kommentit