Suomi 100-juhlavuoden tapahtumia

Suomi100-juhlavuoden syksyyn mahtuu tapahtumia Vaasassa


Suomen itsenäisyyden juhlavuosi huipentuu itsenäisyysviikkoon. Sitä ennen Vaasan kaupungin kulttuuritoimijat järjestävät monia Suomi100-tapahtumia. 

Vaasan kaupungin museoiden Suomi100-juhlavuoden päähanke on Pohjanmaan museossa 6.10. avautuva Jääkärit -teemanäyttely, joka esittelee vuosien 1917–1918 tapahtumia Vaasan ja Pohjanmaan näkökulmasta sekä jääkäreiden elämäntarinoita. Kuntsin modernin taiteen museossa 23.9. lähtien nähtävä Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin näyttely Maan ääriin on myös osa juhlavuoden ohjelmaa.

Suomalainen musiikki nousee keskiöön Vaasan kaupunginorkesterin sinfoniakonsertissa Eläköön satavuotias Suomi! Konsertissa 30.11. kuullaan Paciusta, Sibeliusta ja Kuulaa, ja se huipentuu Maamme-lauluun. Vaasan kaupunginteatterissa 11.11. ensi-iltansa saava Umpihankeen-esitys kuuluu myös juhlavuoden ohjelmaan.

Vaasan kaupunginkirjastossa on muisteltu juhlavuoden aikana eri vuosikymmeniä. Kauko Röyhkä kertoo 1980-luvun musiikistaan ja esiintyy Kauko Röyhkä Trion kanssa 28.9. Vaasalainen 1990-luvun musiikkielämä ja yhtye Wild Force on aiheena 18.10. Kirjaston Suomi100-tapahtumiin kuuluvat myös FT Teemu Keskisarjan jääkäriaiheinen luento 13.11. ja marraskuiset kirjailijatapaamiset Kjell Westön ja Ulla-Lena Lundbergin kanssa. Koko juhlavuoden jatkuneen Lukubingon tulokset julkistetaan joulukuussa.

Juhlavuosi tuo valtakunnallisia tapahtumia 
Vaasa on tänä vuonna kansallisen rauhanvälityksen teemalla järjestettävän Ahtisaari-päivänpäätapahtumakaupunki. Rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari ja Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n työntekijät vierailevat 15.11. vaasalaisissa yläkouluissa ja lukioissa sekä yleisötilaisuudessa Vaasan yliopistolla.

Valtakunnallisen Armas-festivaalin (2–4.10) yhteydessä vietetään Koko Suomi kiittää -tempausta, jonka ajatuksena on osoittaa kiitollisuutta edellisille sukupolville. Rewell Centerissä 3.10. ohjelmassa on laulu- ja tanssiesityksiä, ja kaupunki tarjoaa kahvit 300 ensimmäiselle eläkeläiselle eläkeläiskorttia vastaan. Joulukuussa Vaasaan saapuu Sibelius-lukion Suomi 100-joulukiertue. Kulttuurikeskus tarjoaa ilmaisen konsertin kaupunkilaisille Variskan koululla 14.12.

Itsenäisyyttä juhlitaan monin eri tavoin
Itsenäisyysviikolla kaupunki valaisee merkkirakennuksiaan ja muistomerkkejään sinivalkoisin värein. Itsenäisyyspäivä alkaa juhlajumalanpalveluksella Vaasan kirkossa. Sankarihaudoille järjestetään kunniavartio ja kunniaseppeleet lasketaan Vaasan vanhalle hautausmaalle. Kaupungintalon pääjuhlassa kuullaan Vaasan kaupunginorkesterin kaikille avoin juhlakonsertti. Yhteistä Suomi100-hetkeä vietetään klo 18–20.30 välisenä aikana.

Tänä vuonna Pohjanmaan museossa järjestetään myös kuntalaisille suunnattu itsenäisyyspäivän juhla 6.12. Erityisesti perheille suunnatussa päivätapahtumassa itsenäistä Suomea juhlitaan askartelemalla kunniamerkkejä, kättelemällä presidenttejä ja nauttimalla mehuboolia. Jääkärit-näyttelyyn on itsenäisyysviikolla ilmainen sisäänpääsy.

Yhdeksäsluokkalaisten itsenäisyyspäivän tanssiaiset järjestetään entistä juhlavammissa merkeissä 5.12. Myös päiväkodeissa ja kouluissa vietetään omia itsenäisyyspäiväjuhlia. Vaasassa juhlavuosi saa arvoisensa päätöksen 31.12. uuden vuoden ilotulituksella, jonka yhteyteen suunnitellaan pakkastansseja orkesterin tahdittamana.

Katso kaikki Vaasan Suomi100-tapahtumat osoitteessa:
 www.vaasa.fi/suomi-100-vaasassa

Kommentit