Vaasan museoiden Suomi 100-juhlavuoden näyttelyitä

Vaasan kaupungin museot juhlistavat näyttelyillään satavuotiasta Suomea


Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi näkyy vahvasti Vaasan kaupungin museoiden syksyn ja talven näyttelyohjelmassa. Päänäyttely on Pohjanmaan museon Jääkärit, joka on kaupungin museoiden kaikkien aikojen suurin tuotanto. Juhlavuoden ohjelmaan kuuluvat myös Kuntsin Maan ääriin, Vaasan taidehallin Minun Vaasani, minun museoni sekä verkkonäyttely 100 vuotta, 100 kuvaa.

KUNTSIN MODERNIN TAITEEN MUSEO
Kalle Hamm & Dzamil Kamanger: Maan ääriin 23.9.2017-21.1.2018
Näyttely on matkakertomus ihmisten ja kasvien selviytymistarinoista, mutta käsittelee myös kulttuurisia ja kansallisia identiteettejä sekä uussuomalaisuutta. Osittain retrospektiivisessä näyttelyssä on mukana molempien taiteilijoiden omaa ja yhteistä tuotantoa.
Teoksissa käsitellään erityisesti marginaaliryhmien suhdetta valtaväestöön sekä osallisuutta ja ulkopuolisuutta yhteiskunnassa. Esillä on muun muassa piirustuksia, helmikudontaa, valokuvia, videoita ja installaatioita.
Erityisesti tätä näyttelyä varten on tehty teos Herbaario (Vaasa), joka esittelee Vaasan seudulla kasvavia muualta tulleita kasveja.

POHJANMAAN MUSEO
Jääkärit 6.10.2017-27.5.2018
Näyttely esittelee jääkäriliikkeen ja jääkäreiden historiaa sekä vuosien 1917-1918 tapahtumia Vaasan ja Pohjanmaan näkökulmasta.
Jääkärit avaa yksilön kokemusten kautta näkymän Suomen kohtalonhetkiin ja jääkäreiden elämäntarinoihin. Näyttely perustuu uuteen tutkimustietoon sekä päivittää kuvan jääkäreistä, jääkäriliikkeestä ja sen merkityksestä Suomen historiassa. Näyttelyn suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

TIKANOJAN TAIDEKOTI
Matti Visanti – kuvittaja ja arkkitehti 13.10.2017-4.2.2018
Matti Visanti, ent. Björklund, (1885-1957) opiskeli ensin arkkitehdiksi, mutta ryhtyi myöhemmin kuvataiteilijaksi. Näyttelyssä on esillä pohjalaisen arkkitehdin, taiteilijan ja kuvittajan monipuolista tuotantoa, esimerkiksi litografioita, arkkitehtipiirustuksia, suunnitelmia muistomerkeistä sekä liikemerkkejä ja muuta käyttötaidetta.

VAASAN TAIDEHALLI
Paananen & Ulvila: Liaison – yhteismaalauksia 2.9.-15.10.2017
Näyttelyssä on esillä Sanna Maria Paanasen ja Tero Ulvilan yhdessä maalaamia teoksia, joissa erilaiset tyylit kohtaavat. Maalaukset pohjautuvat yhteisiin kokemuksiin sekä toisen tekemisen tulkitsemiseen ja jatkamiseen kerroksittain.
Minun Vaasani, minun museoni 28.10.2017-14.1.2018
Yhteisöllinen museoprojekti, joka toteutetaan yhdessä nuorisoryhmien kanssa. Mitä nuoret haluavat säilyttää ja museoida omasta elämästään, Vaasasta tai Suomen kulttuurista itsenäisyyden juhlavuodelta? Projektin tulokset esitellään näyttelyssä.

VERKKONÄYTTELY
100 vuotta, 100 kuvaa
Näyttely esittelee Vaasan historiaa ja arkea sadan viime vuoden ajalta. Katsojalle välitetään tunnelmia itsenäisyyden jokaiselta vuosikymmeneltä. Verkkonäyttely on esillä osoitteessa 100vuotta100kuvaa.fi

Lisätietoja antaa: Riina Peltonen, näyttelypäällikkö, Vaasan kaupungin museot, p. 040 353 7377, riina.peltonen(at)vaasa.fi 

Kommentit