Suomi 100


Vaasan koulujen yhteisiä tapahtumia:  
  
-Maanantaina 9.1.2017 päivänavaus Suomi 100 YouTubesta Suomi 100 (linkki).  
Koulut päättävät itse toteutuksen eli luokissa vai esim. salissa yhteinen.  
Oppilaskunta/joku halukas opettaja saa kertoa itsenäisyysvuodesta alustuksena esim. näin:
  
Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta vuonna 2017. Juhlat alkavat vuoden alussa ja jatkuvat koko vuoden koko Suomessa aina itsenäisyyspäivään saakka. 
Itsenäisyytemme tunnuksiksi ovat nousseet mm. Kalevala ja Vänrikki Stoolin tarinat, oma kieli, perustuslaki, siniristilippumme ja vaakuna, kansallislaulumme eli Maamme-laulu sekä Finlandia-hymni, Suomen luonto, oma kulttuuri ja perinteet sekä itsenäisyyspäivä 6.12, joka on asetettu palkalliseksi vapaapäiväksi. 
  
Juhlavuoden teema on yhdessä, ja kaikki on kutsuttu mukaan juhlimaan! 
  

-Lauantaina 20.5.2017 kouluviestikarnevaalit (koulupäivä)(valtakunnallinen Suomi 100-hanke).  

-Perjantaina 25.8.2017 100-laskuri alkaa. Laskurissa päivät vähenee kohti itsenäisyyspäivää ja taustalla oppilastöinä tehtyjä kuvia Suomesta. 12.5 mennessä joka koululta 10 Suomi-aiheista oppilaiden tekemää kuvaa mervi.wahlroos@edu.vaasa.fi lähetettynä. Koulut saavat myös näistä töistä materiaalia koristeluihin+koulujen Suomi 100-aiheisiin näyttelyihin. Skype-yhteys toiseen kouluun luokissa tai salissa (yhteishengen kohotus –isompi porukka, sovitaan kouluissa myöhemmin yhteistyökumppanikoulut + mehumaljannosto.  

-Tiistaina 5.12.2017 Suomi 100-juhlaruoka, -vaatetus ja –koristelu sekä 100-laskuri päättyy. Koulujen omat juhlat (teemapäivä). 9.-luokkalaisten vastaanotto kaupungintalolla.  

Muut hankkeet koulut ja luokat saavat päättää itse mihin haluavat osallistua eli käytetään yhteistyöverkostoamme ja valtakunnallista Suomi 100-kouluoppaan hankkeita.   
  
Suomi 100 –  kouluopas 
  
Kouluoppaassa esiteltävät hankkeet on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitoksille. Suomi 100-ohjelmaan liitetään jatkuvasti uusia hankkeita ja tiedot tarkentuvat ja päivittyvät.  
  
Suomi 100 – seniorihaastattelut 

Vaasan kaupungin kulttuurikeskuksen kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvist yhdessä draamapedagogi Kaisa Ritolan kanssa sai idean haastatella 99-vuotiaita vaasalaisia seniori-kansalaisia vuonna 2016. Heitä löytyi Vaasasta kaikkiaan 11, mutta kaikki eivät olleet sen kuntoisia, että olisivat voineet haastatteluun osallistua.  Saimme kuitenkin muutaman henkilön mukaan ajatukseen, ja nyt olemme editoineet lyhyitä pätkiä haastatteluista.  Toivoisimme, että koulut käyttäisivät näitä äänitteitä esimerkiksi aamunavauksissa ja antaa ääni tänä vuonna 100 v. täyttäville senioreille.  
Elämysten Vaasa –työryhmä suosittelee tutustumaan erityisesti Vaasan omiin hankkeisiin eli viestikarnevaaliin sekä Vaasan taideyhdistyksen 100-vuotisnäyttelyyn. Vaasan kaupunginkirjasto on mukana myös Suuressa lukuseikkailussa ja yläkouluille tulee tietoa Taidetestaajista kevään -17 alussa. 
  
Lisätietoa Vaasan tapahtumista löytyy mm. sivuilta:  
    
Valo- ja elokuvia Suomesta ja Vaasasta 


www.100vuotta100kuvaa.fi, josta löytyy kuvia ja tunnelmia Vaasasta 1917-2017. Verkkonäyttelyn kuvat ovat Pohjanmaan museon arkistosta. 

Yle Areenasta löytyy Meidän Maamme sarja ja sieltä erityisesti: Jakso 3 Pohjanlahti ja länsirannikko kesto 29min. 
Areenasta löytyy myös koulunkäynnin historiaan liittyviä videoita: https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-326 
sekä Suomi 100 -aiheisia pätkiä: https://areena.yle.fi/tv/ohjelmat/30-371  
mm. esitelmiin, tapahtumiin, opetukseen: Museoviraston Kuvakokoelmat on avannut yli 100000 digitaalista kuvaa vapaasti käytettäviksi FINNA-palvelun (www.finna.fi) kautta. Useimmat kuvista ovat käytettävissä CC BY -lisenssillä, joten  kuvien yhteydessä on mainittava kuvaaja ja kuvalähde. Julkaistut näyttökuvat eivät ole painolaatuisia.  Museoviraston kuvakokoelmat 
  
KAVIn Elävä muisti tuo Suomen audiovisuaalisen historian kaikkien saataville. Sen keskeisenä voimavarana ovat elokuva-arkiston sekä radio- ja televisioarkiston monipuoliset kokoelmat. Näkökulma Suomen historiaan avautuu kotimaisten dokumenttielokuvien, uutiskatsausten, mainosfilmien ja aikansa tuntoja välittävän fiktion kautta. Sivuston painopiste on suomalaisen elokuvan kultakaudesta 1960-luvulle. SUOMI 100 -hankkeena toteutettu nettipalvelu avataan virallisesti 26.10.2017. https://www.elavamuisti.fi 
Ylen elävästä arkistosta löytyy monta mielenkiintoista videonpätkää Vaasasta, joita voi näyttää luokissa: 
Torielämää 1933 kesto 3min. 
  
  

Vinkkejä ja tekemistä luokkiin: 

Kalevala-taidetta kouluille, Ateneumin tekemä tehtäväpankki opettajille Kalevalasta mm. äidinkieleen ja kuvataiteeseen. Kalevalataidetta kouluille 

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi tarjoaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiö (ITLA) maksutta kaikille Suomen yläkouluille "Sata laulua Suomesta ja suomalaisuudesta" -materiaalipaketin. Rekisteröityminen:  100lauluasuomesta 

Sammon salat -peli. "... Se on uusi oppimateriaali, joka kuuluu Opetushallituksen Suomi 100 -juhlavuoden hankkeisiin. Pelin voi ladata ilmaiseksi Applen ja Googlen sovelluskaupoista." 

Suomi viettää valtiollisen itsenäistymisen 100-vuotispäivää 6.12.2017. Itsenäistymisen edellytyksiä olivat kansakunnan kehitys, eurooppalaiset mullistukset ja suomalaisten itsenäisyystahto. Ennen itsenäistymistä Suomi kuului 108 vuotta Venäjään autonomisena suuriruhtinaskuntana. Suomesta muodostui pohjoismainen yhteiskunta Ruotsin vallan 600-vuotisen historian aikana. Tällä sivustolla kuvataan Suomen itsenäisyysvaiheen tapahtumia ja keskeisiä merkkihenkilöitä. Tavoitteena on auttaa tavallisia suomalaisia vastaamaan kysymykseen, miten Suomi itsenäistyi. Sivuston on tuottanut Helsingin Suomalainen Klubi.



Kommentit