Kulttuuritoimijoille


KULTTUURIKASVATUS TAPAHTUMANJÄRJESTÄJÄN NÄKÖKULMASTA

Koululaisohjelman suunnittelua helpottaa opetussuunnitelman tunteminen ja opettajien tarpeiden ymmärtäminen. Tietoisuus koulujen laaja-alaisista osaamisalueista ja eri oppiaineiden keskeisistä sisällöistä mahdollistaa opettajaa puhuttelevien tapahtumien tarjoamisen. Ymmärtämällä koulujen resursseja tapahtumantarjoaja voi kohdentaa tarjontaansa niin, että koulun on mahdollista osallistua tapahtumiin.

KOULULAISOHJELMISTON SUUNNITTELUVINKIT

Koulun arkea ja käytäntöjä ohjaavat useat aikatauluihin, resursseihin ja tavoitteisiin liittyvät asiat. Niiden tiedostaminen auttaa kulttuuritoimijaa onnistuneen koululaistapahtuman järjestämisessä. Koulukohtaisen opetussuunnitelman tekeminen alkaa usein jo edellisenä keväänä ja tarkentuu syksyyn mentäessä. Opettaja tekee yksityiskohtaisen kulttuurikasvatussuunnitelman luokalleen useimmiten elokuussa heti koulun alettua. Silloin hän etsii luokkansa teemoihin sopivia tapahtumia, niihin sopivia työpajoja sekä oppimateriaaleja. Toki opettajat hakevat opetustaan tukevaa toimintaa myös pitkin vuotta. Opettajat käyttävät mielellään työpajoja opetuksessa. Matkakustannusten säästämiseksi on koulun kannalta hyvä, että mahdollinen työpaja on esityksen yhteydessä.

OPETTAJAN VALINTAAN VAIKUTTAVAT MM. SEURAAVAT SEIKAT:

Teemat ja ainekohtaiset opetussuunnitelmat
• Laaja-alaisen tai monialaisen (kulttuuri- ja elämysten, merellinen tai energinen Vaasa) osaamisalueen teema
• tai koulun valitsema muu teema
• tai opettaja voi vielä tarkentaa koulun teemaa valitsemalla esim. oppilaittensa ikään sopivan yksityiskohtaisemman teeman
• Oppiaineiden keskeiset sisällöt
• Integrointimahdollisuus muihin oppiaineisiin

YHTEISTYÖ JA KÄYTÄNNÖN KYSYMYKSET

• Oppilaiden ikätaso/luokka-aste
• Ryhmän oppilasmäärä
• Kustannukset (matkat, pääsyliput, työpajat, opastukset…)
• Mahdollisuus vierailuun koululla
• Tarjolla oleva oppimateriaali auttaa opettajaa esim. teeman alustuksessa
• Koululaisvierailuja voidaan järjestää pääsääntöisesti vain koulupäivän aikana, mieluiten klo 9–14 välillä 
• Alaluokkalaisten tapahtumien keston olisi hyvä olla max n. 45 min.

AJANKOHTAISTEN TAPAHTUMIEN MAINOSTAMINEN

Ajankohtaisten tapahtumien  mainostaminen tapahtuu blogin etusivulla. Näin koulut, opettajat, oppilaat ja mahdollisesti myös huoltajat saavat vinkkejä ja tietoa siitä minkälaisia tapahtumia on meneillään kaupungissamme tai mihin oppilaat voivat osallistua -myös oppilaat voivat ehdottaa tapahtumiin osallistumista! Mainostaa voit joko laittamalla blogin etusivulla olevalle yhdyshenkilölle sähköpostia tapahtumasta eli mervi.wahlroos@edu.vaasa.fi tai kati.nuojua@edu.vaasa.fi jos mainoksia tulee vuoden aikana useampia niin voit myös pyytää itsellesi oikeuden päivittää etusivun mainoksia suoraan Bloggerissa. Jos et  ole vielä yhteistyökumppaneissa ja haluaisit nimesi listaan niin laitathan sähköpostia!

Kun teet mainosta -lyhyt ja ytimekäs on valttia! 

Eli pieni muistisääntö: Mitä? Missä? Milloin? Kesto? Kenelle? Hinta? ja mahdollinen kuva

Kommentit